En ny studie visar att kaffedrickare är känsligare för den bittra smaken av kaffe än folk som inte dricker kaffe. Men hur hänger det ihop egentligen? Om du någonsin smakat på mammas eller pappas kaffe som barn minns du säkert den bittra känslan i munnen. Först senare, i tonåren eller i vuxen ålder, utvecklade du troligen en förkärlek till kaffe. Betoningen ligger på ”utvecklade” för det var troligen så det gick till snarare än en kärlek vid första slurken.
Kaffe är en komplex dryck
Din förkärlek för kaffe styrs till stor del av genetiken. Ditt genetiska arv styr en mängd faktorer, inklusive din koffeintolerans och hur du upplever kaffesmaken.
Enligt en studie från Northwestern University, som publicerats i Scientific Reports, har forskare funnit att kaffeälskare inte är mindre känsliga för kaffets bittra smak än folk som inte dricker kaffe. Faktum är att det var motsatsen som gällde. Kaffedrickare är alltså känsligare för kaffesmaken än dem som inte dricker denna dryck! Det låter skumt men det finns en förklaring.
Bakom detta döljs ett intressant psykologiskt fenomen. Människor med gener som indikerar en hög känslighet för ämnena kinin och propylthiouracil tenderar generellt sett att dricka mindre kaffedrycker. Människor har också i allmänhet en genetisk ”medfödd aversion mot bitterhet” som det heter, för att hindra oss från att äta giftig mat.
Hur kommer det då sig att vi häller i oss kaffe när det är så bittert? Forskarna menar att det handlar om ett psykologiskt fenomen: Det är möjligt att kaffedrickare får försmak för koffein genom så kallad positiv förstärkning (det vill säga stimulering). Koffeinet ”programmerar” kroppens positiva respons.
Det betyder att kärleken till denna härliga dryck helt och hållet drivs av vårt Pavloviska svar på stimulansen. Vi associerar bitterheten till den förhöjda energinivån som vi upplever när vi dricker en kopp java. Dessutom vet vi att kaffe faktiskt är nyttigt. Därför älskar kroppen kaffe, trots att det är så bittert. Den naturliga följdfrågan blir då – är det kroppen eller hjärnan som älskar kaffe?
Smaken beror också på väldigt många parametrar, allt från vilken sorts bönor vi använder, när och hur de är skördade, hur mycket de är rostade, vilken kaffekvarn man har använt, och hur man brygger kaffet. En nästan oändlig mängd kombinationer gör att det alltid finns något nytt för kaffeälskaren att upptäcka!

1 svar på ”Därför älskar vi kaffe”
Kommentarer är stängda.