Så brygger du riktigt gott filterkaffe

Filterkaffe är gott om man brygger rätt

Är det inte härligt med kaffe? En nybryggd kopp som ryker lite. Det lockar. Det doftar. Fikapaus!

En len espresso från en espressomaskin som känns som kaffevärldens svar på Ferrari är toppen. Vi älskar espresso. Sedan finns det den lilla mockan, kallbryggt kaffe och andra experimentella sätt att brygga kaffe på. Men många föredrar vanligt filtrerat bryggkaffe. Det är egentligen lite tråkigt att filterkaffe inte fått ett bättre rykte. Filterkaffe kan nämligen vara riktigt gott när det bryggs på rätt sätt. Det är i alla fall vad många trendiga kaféer tagit fasta på.

Med en smula teknik och en gnutta finkänsla tillsammans med en hyggligt bra kaffebryggare kan filterkaffet bli mycket gott.

Tips för ett gott filterkaffe

Här följer några enkla knep för att få bryggkaffet att smaka mycket bättre:

  1. Håll kaffebryggaren ren: Gör rent kaffebryggaren både inuti och utanpå. Det kanske låter självklart men kalkavlagringar och annat skräp kan göra kaffet beskt. Rengör bryggaren en gång i månaden genom att ”brygga” en blandning med en del vinäger och två delar vatten. När det runnit igenom kör du igenom blandningen en gång till för att verkligen få det rent. Därefter kör du en kanna vanligt vatten genom bryggaren en gång.
  2. Använd kvalitetskaffe: Råvaran spelar stor roll när du brygger filterkaffe. Det är egentligen samma sak med filterkaffe som med espresso eller vilket annat kaffe som helst. Är råvaran dålig smakar kaffet illa oavsett hur du brygger det. Du behöver inte rusa iväg och köpa ett lyxmärke för en halv förmögenhet. Ett kvalitetskaffe från den lokala handlaren duger bra. Undvik lågpriskaffe.
  3. Köp hela bönor: Köper du färdigmalet kaffe? Ja, det är vad de flesta gör. Tyvärr blir ett färdigmalet kaffe aldrig lika bra som ett nymalt kaffe. Den största skillnaden märks några dagar efter att du öppnat kaffet. Syret i luften förstör nämligen smaken. Det råder delade meningar om vilken kaffekvarn som är bäst. Välj mellan en blade-kvarn (billigare) eller burr-kvarn (dyrare men jämnare resultat). Mal ditt kaffe först när det är dags att brygga det.
  4. Rätt mängd: För filterkaffe är mängden inte lika viktig som vid andra bryggmetoder. Men var ändå noga med att varken snåla eller ösa på för mycket. En bra regel är två rågade matskedar kaffe till 5 dl vatten. Det motsvarar ungefär en matsked per kopp.
  5. Skölj filtret: Om du använder ett permanent filter kan du bortse från detta. Om du använder pappersfilter skölj då av det i kallvatten innan bryggningen. På så vis förbereder du filtret för bryggningen och tar bort eventuella orenheter.
  6. Stäng av värmen direkt: Nybryggt filterkaffe är gott tack vare att det bryggs i jämn takt. Aromen tas tillvara. Kaffet samlas dock i en kanna som hålls varm på en platta. Om kannan är isolerad är detta OK. Har du en klaskanna bör du stänga av bryggaren direkt eller flytta kannan från värmeplattan efter bryggningen. På så vis behålls aromen och du undviker att kaffet får en bränd smak.
Filterkaffe har blivit populärt.
Filterkaffe har blivit populärt.

Comments

Leave us a Message