9 skäl till varför kaffe är bra för dig

Kaffe är bra för din hälsa

Kaffe. Visst är det gott? Oavsett om du håller krampaktigt i din termosmugg på väg till jobbet eller skyndar att beställa en latte med sojamjölk efter spinningpasset är det svårt att tänka sig en dag utan det. Koffeinet får dig att piggna till. Det finns samtidigt något otroligt lugnande med att smutta på en ångande kopp kaffe. Men är kaffe egentligen så nyttigt?

Vi på Ditt Kaffe och The kan glädja dig med lite goda nyheter: Argumenten för kaffe är starkare än någonsin. Studie efter studie visar att du kan ha mer nytta av din favoritdryck än du trodde: Kaffe är proppfullt av ämnen som kan hjälpa till att skydda mot diverse åkommor och välfärdssjukdomar.

Koffein är det första de flesta kommer att tänka på när man tänker på kaffe. Men kaffe innehåller även antioxidanter och andra aktiva substanser som kan minska inflammation och skydda mot sjukdom enligt forskare.

De främsta fördelarna med kaffe

Det finns många fördelar med kaffe utöver själva energikicken. Här är våra favoriter:

1. Du kan komma att leva längre

Nya studier visade att kaffedrickare löper lägre risk att dö av kranskärlssjukdom, stroke, njursjukdom eller folksjukdomen diabetes.

2. Du är mindre benägen att få hjärtsvikt

Att dricka en till två koppar kaffe om dagen kan hjälpa till att avvärja hjärtsvikt. Hjärtsvikt innebär att ett försvagat hjärta får svårt att pumpa tillräckligt med blod till kroppen.

3. Din kropp kan lättare förbränna glukos (socker)

Studier har visat att människor som dricker mer kaffe är mindre benägna att få typ 2-diabetes.

4. Du blir mindre benägen att utveckla Parkinsons

Koffein är inte bara kopplat till en lägre risk att utveckla Parkinsons, det kan också hjälpa dem som redan har denna sjukdom att bättre kontrollera sina rörelser.

5. Ditt DNA kommer att bli starkare

Mörkrostat kaffe minskar sönderbrytningen i DNA-strängarna. Det är en naturlig process, men tyvärr kan det också leda till cancer eller tumörer om dina celler inte lyckas reparera dem.

Kaffe är en del av vår vardag men det kan även vara bra för vårt välmående.
Kaffe är en del av vår vardag men det kan även vara bra för vårt välmående.

6. Din lever mår bra av det

Både vanligt och koffeinfritt kaffe verkar ha en skyddande effekt på din lever. Forskning visar att kaffedrickare är mer benägna att ha sina enzymnivåer i levern inom hälsosamma nivåer än människor som inte dricker kaffe.

7. Risken för tjocktarmscancer minskar

Forskare har funnit att kaffedrickare – koffeinfritt eller vanligt har 26 procent mindre benägenhet att utveckla kolorektalcancer.

8. Du lider inte lika stor risk att drabbas av stroke

Forskare har upptäckt att minst en kopp kaffe om dagen sänker risken för stroke. Stroke är annars en av de vanligaste dödsorsakerna i vårt moderna samhälle.

9. Minska risken för Alzheimers

Alzheimers är en fruktansvärd sjukdom. Nästan två tredjedelar av dem som lever med sjukdomen är kvinnor. Men koffeinet i två koppar kaffe om dagen kan skydda mot att sjukdomen utvecklas. Forskare har även funnit att kvinnor i åldern 65 år och äldre som drack två till tre koppar kaffe om dagen var mindre benägna att utveckla demens i allmänhet.

 

Comments

Leave us a Message