Därför är thé nyttigt

Därför är thé nyttigt

En kopp rykande Earl Gray är ett populärt alternativ till en kopp filterkaffe eller espresso till frukosten. Kaffe är gott och det finns många skäl till varför kaffe är nyttigt. Men te är ändå ett snällare alternativ, speciellt för känsliga magar. Den som vill vara extra nyttig väljer ett grönt te.

Det råder inga tvivel om att te är nyttigt. Vi på Ditt Kaffe & Thé har sammanställt en lista med några av argumenten varför det är bra att dricka thé.

Anledningar att dricka thé

  • Antioxidanter: Thé innehåller mängder med antioxidanter. Det finns forskning som pekar på att thé kan motverka cancer och andra sjukdomar.
  • Blodomloppet: Risken för hjärtattacker och andra hjärt- och kärlsjukdomar minskar när du dricker te.
  • Fria radikaler: Te hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler. Det är en viktig egenskap eftersom fria radikaler kan ställa till med stora problem. Bland annat kan de förstöra DNA.
  • Du blir smalare: Folk som dricker te har lättare att hålla en normal vikt. Forskare har dessutom märkt att tedrickare löper mindre risk för diabetes.
  • Uthållighet: Antioxidanterna i te kan hjälpa idrottare att bränna fett. Därmed kan kroppens fettreserver lättare användas som bränsle och ge musklerna extra kraft under träning eller tävlan.
  • Bra för hjärnan: Vissa studier pekar på att te kan vara bra för att förebygga och motverka vissa neurologiska sjukdomar.
  • Motverkar Parkinsons: Thé har visat minska risken för att man ska drabbas av Parkinsons sjukdom.
  • Förbättrar vätskebalansen: Trots att thé innehåller koffein (som är vätskedrivande) bidrar denna dryck till att förbättra vätskenivåerna i kroppen. Det är med andra ord helt OK att dricka en kopp te en varm sommardag.
  • Skydd mot UV-strålning: Man kanske inte ska dricka thé istället för att använda solskydd, men faktum är att regelbundet tedrickande ger kroppen lite extra skydd mot solens skadliga strålning.
  • Skydd mot radioaktiv strålning: Detta argument är kanske inte så relevant vid frukostbordet men te kan faktiskt skydda mot radioaktiv strålning. Det har visat sig att te hjälper kroppen att skydda sina celler efter att de utsatts för radioaktiv strålning.

Bra att tänka på

Det är med andra ord riktigt nyttigt att dricka te. Men ta gärna dessa upptäckter med en nypa salt. Vissa av de studier som gjorts utfördes på människor, men i en del studier är det försöksdjur som ”druckit” thé. Det är inte säkert att våra kroppar reagerar på samma sätt som en labbråttas.

Hur som helst kan vi ändå dra slutsatsen att det är rätt så nyttigt med thé. Tänk bara på att inte koka denna härliga brygd! Då förstörs många av de nyttiga ämnena. Dessutom är det inte så nyttigt att dricka rykande heta drycker regelbundet – låt gärna teet svalna en aning först!

Det är nyttigt med thé
Det är nyttigt med thé

Leave us a Message