En liten historia om espresso

Espressons historia

Det är något speciellt med espresso. Det ligger mycket i hur det bryggs. Maskinen pressar en liten mängd nästan kokande vatten genom finmalda kaffebönor. Detta kaffe har högre koncentration än vanligt kaffe vilket gör det tjockare och mycket starkare.

Espresso har mer koffein per volymenhet än de flesta kaffetyper. Därför är en kopp espresso också liten. Denna dryck har nog bidragit ganska mycket till varför vi älskar kaffe. Espressomaskiner är antingen av ångadrivna, kolvdrivna eller pumpdrivna.

Espresso – ett snabbt kaffe?

Åsikterna går isär kring varifrån namnet ”espresso” kommer. Ordet espresso kan ha olika ursprung i olika språk. Vissa menar att espresso kommer från ordet ”press” eftersom man ”pressar ut” eller klämmer ur smaken ur kaffet genom ångtryck. Ett annat förslag är att ordet syftar på hastigheten. Vi tänker på expresståget. Ett tredje förslag är att namnet syftar på engelskans ”expressly”, ”uttryckligen”, att kaffet bryggs med en kopp och en enda person åt gången.

 Anor från 1800-talet

1884 patenterades den första espressomaskinen av Angelo Moriondo från Turin. Den gick under benämningen ”Ny ångmaskin för ekonomisk och omedelbar tillblandning av kaffedryck, metod A. Moriondo”.

Luigi Bezzera, från Milano, patenterade år 1901 en förbättrad espressomaskin. Den hade en kokare och fyra avdelningar för olika storlekar på kaffefiltret och hette “Tipo Gigante”. Bezzera sålde patentet ett par år senare. Den nya ägaren, Desiderio Pavoni, började tillverka espressomaskiner under namnet ”La Pavoni” med start 1905. Det var just en La Pavoni som blev den första espressomaskinen i USA. Från 1927 kunde finsmakare prova den på Reggios i New York.

En kopp krämig espresso
En kopp krämig espresso

Den kolvdrivna maskinen gör sitt intåg

De första espressomaskinerna pressade ångan genom kaffet, vilket gav kaffet en bränd smak. Cremonesi utvecklade den kolv som skulle komma att användas i espressomaskinen 1938. Denna kolv pressade hett men inte kokande vatten genom kaffet. Smaken blev då mer naturlig och kaffet fick ett lager med skum på ytan. Det är detta kaffe som med tiden kommit att symbolisera en äkta espresso. Den första maskinen av denna typ fanns på ett café som Achille Gaggia ägde. Gaggia utvecklade maskinen och fick patent. Tyvärr bromsade andra världskriget utvecklingen. Först 1946 började Gaggia tillverka maskinen för kommersiellt bruk.

Idag bryggs espresso med pump

År 1961 tillverkade företaget Faema en pumpdriven maskin. Tekniken används än idag. Maskinen använder en elektrisk pump för att leda fram vattnet under tryck. Vattnet tas från kranen, går genom ett rör som värms upp av en kokare och går sedan genom kaffet. På det sättet får vattnet perfekt temperatur och stannar inte kvar i kokaren så länge att det blir unket. Nästan alla moderna maskiner är av denna typ.

Nu för tiden förbättras espressomaskiner hela tiden men det handlar bara om finjusteringar. Tekniken är densamma. En riktig espressomaskin är manuell. Det finns förvisso även riktigt bra automatiska espressomaskiner, men vi tycker nog inte det är riktigt samma sak.

Comments

Leave us a Message