Kaffe – vilken otroligt spännande dryck det är, med i det närmaste oändliga variationsmöjligheter! Alla ingående parametrar påverkar den slutliga smaken: Vilken sorts kaffeböna, var (och när) den är skördad, hur den är rostad och hur den är malen. Kaffe innehåller mer än 800 olika smakämnen, vilket är dubbelt så många som vin! Tycker man inte att detta räcker, så har det nu kommit en populär trend – smaksatt kaffe!
Smaksatt kaffe har länge serverats på de stora kaffekedjorna som exempelvis Starbucks och Espresso House. Från kedjorna var steget inte långt till att få in smaksatt kaffe till kapselmaskinerna hemmavid. Jag skäms nästan att säga det, men kaffekapslar med smak av Dumle är en stor förbrukningsvara hemmavid till frukosten.
Smaksatt kaffe från svenska tillverkare
På senare tid har det kommit smaksatt kaffe i lösvikt, dels i form av hela bönor och dels färdigmalet. Det finns en massvis olika smaker, vad sägs om exempelvis:
- Hasselnöt
- Blueberry Muffins
- Kanel
- Kardemumma
- Päron/konjak
- Vanilj
- eller min personliga favorit: Knäck (jag är ju som sagt ett godismonster)
- eller många andra…
För att ta knäcksmaken som exempel så har Wendelins Kaffe använt Arabicakaffe och en arom på rostad mandel och grädde. Intressant att de får fram en smak av knäck som inte innehåller socker (eller annat sötningsmedel)! Är du sugen på dessa smaksorter så kan du köpa svenskt kaffe online och få det hemlevererat till dig inom ett par dagar.
Njut av ditt kaffe
Hur dricker du då av ditt smaksatta kaffe? Själv älskar jag, som sagt, de lite söta kolasmakerna på morgonen. På morgonen är jag ute just efter sötma utan att för den skull vilja ha socker i min dryck. Ett annat att njuta av kaffet är att para ihop det med någonting att äta, enligt principen att ett plus ett är tre. Med det menar jag att man ska jobba med smakerna i kaffet och bakverket så att de kompletterar varandra, och inte jobbar mot varandra. Kaffe med kardemummasmak går utmärkt ihop med en semla (en semla innehåller ju kardemumma). Kaffe med kanelsmak passar utmärkt till exempelvis äppelkaka (som innehåller kanel) eller en kanelbulle.
På detta sätt jobbar man tillsammans med smakerna, och summan blir större än de ingående delarna. Ett kardemummakaffe med en kanelbulle, eller ett kanelkaffe med en semla förvirrar kanske smaklökarna i stället, då jobbar vi inte åt samma håll. Men som alltid – det är vad du tycker är en god smakkombination som avgör. Allas smaklökar och preferenser är olika, och det finns inget facit!