Kaffeburk bevarar aromen bättre!

Antik kaffeburk

Hur förvarar du ditt kaffe och the? Får jag ge dig ett enkelt tips, som kommer förhöja din smakupplevelse markant? Med en kaffeburk behåller du aromen mycket längre!

Ny eller begagnad kaffeburk

Det kallas för kaffeburk, men skulle lika gärna kunna heta the-burk. Du kan hitta antika burkar på loppisar, eller hos Röda Korset, Myrorna, Emmaus och andra returmarknader. Det viktiga är att burken är gjord i metall eller porslin. En bra förvaringsburk för kaffe och the ska dels ha ett lock som sluter tätt, och dels vara ogenomskinlig så att inte solljuset påverkar innehållet. En nytillverkad snygg kaffeburk i plåt köper du enkelt online. Det finns många olika stilar, jag är själv väldigt förtjust i retrotilen, men för andra kan modern minimilalistisk stil kanske passa bättre.

Nytillverkade kaffeburkar i plåt
Nytillverkade kaffeburkar i plåt

Varför smakar det bättre?

Framför allt malet kaffe, och olika torkade theblad, åldras snabbare (och tappar därmed smak) vid kontakt med luft. Hela kaffebönor klarar sig bättre. Men varför är det så? Det är faktiskt inte så konstigt – kaffe innehåller bland annat eteriska oljor som lätt oxiderar (det vill säga härsknar) i kontakt med syre. Detta förklarar varför nymalet kaffe är mer smakrikt än färdigmalet kaffe. Ytan som kommer i kontakt med syret i den omgivande luften är ju mindre i hela bönor än i theblad eller malda kaffebönor. En kaffeburk med tättslutande lock fördröjer den här kemiska processen. Du håller helt enkelt mängden syre som kommer i kontakt med innehållet begränsat, då det tättslutande locket hindrar luften att cirkulera.

Presenttips

Om du tycker att en perkulator är en för dyr present att ge någon så är en bra förvaringsburk fyllt med något av livets goda en perfekt present, som kommer att användas om och om igen. Jag kan garantera att den kommer att bli uppskattad, och det finns ju så många olika varianter. Du kommer säkert hitta någon som passar perfekt i gåvomottagarens personliga stil.

Leave us a Message