Är koffein nyttigt?

En kopp rykande kaffe

De flesta av oss dricker kaffe eller te för den härliga smakens skull. Det är inte sällan det blir som en slags ritual att dricka morgonkaffet eller eftermiddagsteet. En rykande kopp med favoritdrycken i kan göra den gråaste av dagar lite bättre. Vi har tidigare skrivit om varför både kaffe är nyttigt och varför te är bra. Bägge är nyttiga. De innehåller antioxidanter och andra substanser som har hälsobringande effekter.

Kaffe och te skiljer sig också åt på lite olika sätt och vis. Bland annat ger kaffe en lite aggressivare kick medan te kan vara både uppiggande och lugnande på samma gång.

Både kaffe och te innehåller koffein, även om kaffe innehåller mer av detta ämne. Vi på Ditt Kaffe & Thé kände att det vore naturligt att ställa oss frågan om själva koffeinet är nyttigt. Vi kontaktade Kosttillskottguiden.nu för att få svar på våra funderingar.

Vad är koffein?

Koffein är en psykoaktivt centralstimulerande drog. Det låter nästan farligt, men det är faktiskt ett ganska harmlöst ämne. Det systematiska namnet är 1,3,7-Trimetylxantin. Koffein kallas även för tein när det förekommer i te, matein då det förekommer i tesorten maté och guaranin då det finns i frukten guaraná.

Hälsofördelar

Många av fördelarna med att dricka kaffe eller te har inte med själva koffeinet att göra. Ändå finns det flera fördelar med att inta koffein också:

  • Bättre tankeförmåga: Att man blir pigg av koffein är ingen nyhet. Själva piggheten ger kanske inga långsiktiga hälsofördelar, men det kan vara nog så viktigt under vissa perioder, t.ex. under en arbetsam eftermiddag på jobbet. Det finns även indikationer på att detta ämne ger ett visst skydd mot demens.
  • Prestationshöjande: Koffein i form av tabletter är ett populärt kosttillskott. Det är få kosttillskott som är så väldokumenterade och välbeprövade. Koffeinet ger extra styrka och ökar uthålligheten. Särskilt bra fungerar detta kosttillskott i sporter där uthålligheten viktig, som i till exempel löpning.
  • Fettförbrännande: Koffein ingår i många bantningskurer. Det får metabolismen i kroppen att öka, vilket gör att du förbränner fett snabbare. Vissa studier har visat att koffein kan få kroppen att förbränna upp till 150 kcal extra per dag.

Är det farligt?

Koffein klassas som hälsovådlig, men endast i mycket stora doser. Det blir toxiskt vid cirka 20 mg per kilo kroppsvikt. I en kopp kaffe finns det ungefär 100 milligram koffein. En person på 70 kilo måste med andra ord dricka cirka 14 koppar kaffe för att bli förgiftad.

Det är knappast möjligt att ta livet av sig genom att dricka kaffe. I varje fall inte på grund av koffeinet. För att det ska vara dödligt måste man få i sig cirka 150 milligram per kilo kroppsvikt. En person som väger 70 kilo måste alltså få i sig drygt 10 gram koffein för att få livshotande skador. Det motsvarar runt 100 koppar kaffe!

Om man äter koffeintabletter är så klart risken större att få i sig en stor dos. Enligt Kosttillskottguiden.nu innehåller de flesta koffeintabletter 200 mg. Det innebär att vår försöksperson på 70 kilo måste ta över 50 tabletter för att trilla av pinnen. Det är knappast något man gör av misstag!

Om du däremot lider av någon allvarlig sjukdom, är gravid eller ammar kan det finnas anledning att vara försiktig med eller helt och hållet undvika koffeinet!

I övriga fall kan vi dra slutsatsen att koffein kan vara nyttigt i måttlig mängd.

Koffeintabletter ger också vissa hälsofördelar.
Koffeintabletter ger också vissa hälsofördelar.

Leave us a Message