Perkulator – en överblick

Kaffebönor till perkolator

Espresso och varianter på denna kraftfulla dryck som till exempel americano, cappuccino och kaffe latte är förmodligen världens mest populära kaffe. Vi gissar att filterkaffe kommer på en andra plats. Vi ska inte heller bortse från bryggmetoder som är mindre kända för oss i Sverige, som till exempel turkiskt/grekiskt/arabiskt kaffe. Det är favoritdrycken bland hundratals miljoner människor. Men vänta – hur är det med perkulatorbryggare egentligen?

Perkulatorns ursprung

Känns inte perkolatorn som en typisk svensk uppfinning? Det är det faktiskt inte! Det var en amerikansk-brittisk fysiker som hette Count Rumford som uppfann perkulatorn någon gång mellan 1810 och 1814. Han hade redan hjälpt den bavariska armén med bättre kläder åt soldaterna och en sundare diet.

En parisisk tennsmed som hette Joseph-Henry-Marie Laurens vidareutvecklade perkolatorn 1819. Först senare, 1865 var det en amerikan, James Nason, som patenterade en variant av perkolatorn. Några år senare, 1889, patenterade en annan amerikan, Hanson Goodrich, den perkolatorteknik som ligger till grund för dagens apparater. 1952 byggde det brittiska bolaget Russsell Hobbs den första elektriska pekulatorkokaren.

Det blev en populär bryggmetod från 1950-talet och framåt. Under 1970-talet tilltog emellertid konkurrensen då filterkaffe, snabbkaffe och andra sätt att brygga kaffe på blev populära.

Fördelar

  • Utan filter: Inuti bryggaren sitter en metallbehållare som man fyller med malet kaffe. Det behövs med andra ord inga kaffefilter – samma sak som för espresso med andra ord. De flesta kaffebryggare däremot använder pappersfilter.
  • Mycket kaffe: Perfekt om du ska koka kaffe till många människor. Många bryggare kan brygga 10 till 12 koppar kaffe.
  • Termos: Själva bryggaren fungerar samtidigt som en praktisk termos som är lätt att ställa fram på bordet.
  • Smaken: Vattnet strömmar genom det malda kaffet flera gånger. Det ger en starkare och tydligare smak. Huruvida det är en fördel är en ren smaksak. Många av dem som köper en perkulator gör det faktiskt för den tydliga kaffesmaken.

Nackdelar

  • För hett? Kaffet blir varmare än i många andra kaffebryggare. Den höga temperaturen bidrar till den speciella smaken. Här finns det dock folk som menar att en allt för hög temperatur skadar smaken. Det är en smaksak om du frågar oss.
  • För stor mängd: Det är inte alltid man vill koka så många koppar kaffe. De minsta perkolatorerna har plats för 6 koppar. Eftersom man alltid ska fylla behållaren till minst 40 procent innebär det att det aldrig går att koka endast en eller två koppar.
Perkulator av äldre modell
Perkulator av äldre modell

Leave us a Message