Att brygga kaffe med en vakuumbryggare har blivit trendigt de senaste åren och det finns goda anledningar till det. Kaffe som bryggs med vakuum blir nämligen väldigt lent och gott. Bryggmetoden att använda vakuum kallas ofta för Don Pedro. Ibland kallas det även för att sifonbrygga, för Don Pedro är egentligen namnet på ett märke för vakuumbryggare.
En Don Pedro-kaffebryggare är tillverkad av glas och har två behållare som sitter ovanpå varandra. Mellan behållarna finns det ett rör som har ett inbyggt kaffefilter. Kaffebryggaren är väldigt dekorativ och därför får den gärna stå framme på köksbänken.
Så här fungerar den
Kaffet bryggs med hjälp av tryck ovanifrån och nedifrån. Vatten hälls i den nedersta behållaren med kaffet ovanför. Den lägre behållaren hettas sedan upp ovanpå spisen. Det heta vattnet stiger då, på samma sätt som när man brygger med en perkulator. Vattnets ångor skapar ett övertryck i den lägre behållaren och det tvingar upp vattnet genom röret som sammankopplar de två behållarna. I den övre behållaren blandas sedan vattnet med kaffet.
När kaffebryggaren tas bort från spisen så kallnar den nedre behållaren och ett undertryck uppstår. Vattnet rinner då ner i den nedre behållaren igen och nu är det blandat med kaffet. Kaffesumpen stannar kvar i den övre behållaren, eftersom det finns ett inbyggt kaffefilter i röret som går mellan behållarna. För en Don Pedro-bryggare är med andra ord uppvärmningen och nedkylningen det allra viktigaste.
Hela bryggprocessen tar cirka 3 ½ minut från början till slut. Behållarna i glas låter dig se när vattnet sugs upp och ner igen, så du kan se när det är dags att ta bort bryggaren från spisen. Det kräver därmed att du är lite mer aktiv när du brygger med en vakuumbryggare, jämfört med elektriska bryggare som sköter sig själva. Men det är precis det som är charmen med Don Pedro-bryggare och processen är faktiskt ganska intressant.
Det är en stor fördel att kaffet alltid blir rykande hett och garanterat fritt från kaffesump med en Don Pedro-bryggare. Eftersom vattnet hettas upp på spisen är kaffet aldrig ljummet, som det kan bli när man brygger med en elektrisk bryggare.
Bra mått för vakuumbryggare
En del Don Pedro-bryggare har inte några instruktioner som berättar hur mycket vatten som ska vara i den nedre behållaren. Om du har en sådan bryggare måste du testa dig fram några gånger för att hitta det perfekta måttet. Ett mått som brukar fungera bra för vakuumbryggare är sex matskedar kaffe till sex deciliter vatten. Det motsvarar ungefär 40 gram kaffe. Med det måttet får du ungefär fyra koppar kaffe.