5 sätt att tjäna pengar på kaffe och te

Investera i kaffe

Varje morgon sprids doften av nybryggt kaffe i miljontals svenska hem. På sina håll är det istället tekannan som åker fram. Dessa härliga drycker hjälper oss att kicka igång dagen. Dessutom ger de oss nyttiga antioxidanter – ja till och med koffein kan vara nyttigt i måttlig mängd!

Men kaffe och te är så mycket mer än så. Det är en mångmiljardindustri. Enligt Statista omsätter kaffebranschen över 455 miljarder dollar per år. Den förväntas växa med 5,7 procent per år till 2023.

Enligt Allied Market Research Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2019-2026 är marknaden för te värd över 50 miljarder dollar. Fram till 2026 förväntas den växa till över 80 miljarder dollar!

Kaffe och te är big business.

Men hur kan vi som älskar dessa drycker vara med och tjäna pengar? Här är några förslag:

1. Köp aktier i kaffebolag eller te-bolag

Det troligtvis lättaste sättet att tjäna pengar på kaffe eller the är genom att köpa aktier i olika bolag i dessa branscher. När du köper aktier blir du delägare. När det går bra för bolaget kan det gagna dig genom att aktiekursen stiger eller genom att du får utdelningar.

En av de populäraste kaffeaktierna är amerikanska Starbucks. Den berömda kedjan har över 28 000 kaféer över hela världen. Sedan år 2000 har värdet på aktierna stigit med över 1 300 procent! Kafékedjans största expansion är troligtvis förbi men det är många som hyllar Starbucks som ett stabilt bolag som det är värt att investera i.

Det finns fler aktier som har med kaffe eller te att göra. Restaurant Brands International är ett kanadensiskt holdingbolag som äger Tim Hortons, en cafékedja som påminner om Starbucks. Tim Hortons har nästan 5 000 caféer i Nordamerika.

Det finns även bolag som förser andra bolag med råvaror. Coffee Holding Co Inc och Farmer Brothers Co är två bolag som förser restauranger och tillverkare med kaffe. Te-bolaget Lipton ägs av Unilever och PepsiCo som det också går att köpa aktier i.

2. Kaffeterminer, certifikat och warranter

Aktier i kaffebolag kan påverkas av priset på kaffe men det är inte det huvudsakliga. Det är främst hur verksamheten utvecklas som styr aktiepriset. Ifall du vill spekulera direkt i priset på kaffe finns det flera så kallade finansiella instrument att välja bland. Dessa kallas till exempel för terminer, certifikat och warranter.

Fördelarna med dessa instrument är att du får en direkt exponering mot kaffepriset och att det går snabbt att handla. Dessutom går det att få hävstång på placeringen. Det finns även instrument som stiger i värde när priset på kaffe sjunker. Det låter spännande men tänk på att det är lätt att förlora pengar som nybörjare. Vill du handla med kaffeterminer kan vi tipsa om att ta hjälp av en expert på trading (se t.ex. https://samuelssonsrapport.se).

3. Råvarufonder

Om du känner att trading inte är din grej och inte heller känner dig lockad av att köpa aktier direkt kan du satsa på fonder istället. Genom att köpa råvarufonder får du exponering mot priset på olika råvaror, bland annat kaffe.

Exempel på råvarufonder med viss exponering mot kaffe är Handelsbanken Råvarufond och SEB Råvarufond Indexfond.

4. Öppna kafé

Ifall det där med aktier och andra värdepapper inte känns tillräckligt konkret kanske du kan öppna ett kafé? De flesta som öppnar kafé jobbar nog själva på caféet – i varje fall i början. Vore det inte härligt att omges av de härliga dofterna hela dagen och dessutom tjäna pengar på det!

Det låter kanske komplicerat att starta kafé, men det behöver inte vara så svårt. Det är till och med tillåtet att öppna kafé i sitt hem om man kan garantera säker mathantering! Varför inte prova på genom att öppna ett sommarfik?

Innan du kan öppna kafé behövs tillstånd från miljökontoret i kommunen. Dessutom kan vissa andra tillstånd behövas beroende på verksamhet. Du behöver även registrera ett bolag. Livsmedelsverket har en bra broschyr om kaféverksamhet.

5. Investera i småbolag

I ärlighetens namn krävs ändå en hel del engagemang för att en kaféverksamhet ska fungera. Ett alternativ kan vara att investera i någon annans bolag och bli delägare i ett café eller en kafékedja.

Det finns plattformar på nätet som gör det möjligt för privatpersoner att investera i små onoterade bolag. Pepins.se, fundedbyme.com och kickstarter.com är exempel på sådana webbplatser. Men var försiktig! Ett tidigare exempel är företaget Barista som hade nyemission på Pepins. Det var ett företag som strävade att bli Sveriges bästa kundägda kafékedja. Ett år senare hade de gått i konkurs!

Håll ögonen öppna så hittar du nog dina investeringsmöjligheter inom kaffe och thé. Lycka till!

Investera i café
Det finns olika sätt att tjäna pengar på kaffe och thé. Öppna ett café, investera i någon annans verksamhet eller köp aktier.

Friskrivning: Kaffe & Thé ger inga investeringsråd. All information på sidan är endast tänkt att vara till inspiration.

Leave us a Message