Efter vatten är kaffet världens mest konsumerade dryck. I stora drag räknas tre tusen miljoner koppar kaffe drickas om dagen världen över. I Italien, ett land som ofta förknippas med kaffe dricker man 4,5 kg kaffe per person och år, vilket är betydligt mindre än i Finland som toppar listan över kaffekonsumtion med ca 10kg per år.
Sverige ligger inte långt efter med ett snitt på drygt tre koppar om dagen per person och totalt 9kg per svensk årligen.
Kaffet är verkligen i folksjälen och för många av oss är det en nästintill livsnödvändig start på dagen. Alldeles för mycket koffein kan göra oss stressade, men genom att ta till sig en med medveten konsumtion kan man ta vara på koffeinets fördelar och öka den dagliga produktiviteten.
I den här artikeln tittar vi på några tips till ett balanserat kaffedrickande som får dig att maxa din produktivitet. Men först och främst bör du se till så att du har en bra kaffebryggare. I den här länken hittar du en bra lista över bästa kaffebryggare.
Den amerikanska sajten Fast Company har skrivit en längre artikel om hur du kan planera ditt kaffedrickande för ökad produktivitet, som vi sammanfattar här:
Börja med att vakna upp.
Människans kortisolhalt i kroppen är som allra högst mellan klockan åtta och nio på morgonen. Därför är det egentligen ingen idé att dricka den första koppen tidigare än vid 09:30, även om du känner dig trött precis när du är nyvaken.
När du nickar till av trötthet är det för sent
Många av oss springer mot kaffebryggaren när vi börjar se dubbelt på datorskärmen av trötthet. När vi väl är så trötta ger kaffet inte lika hög pigghetseffekt. Se istället över dina vanor och registrera när du brukar bli trött. Drick därefter en kopp kaffe cirka 30 minuter innan du vanligtvis blir supertrött.
Ta en kaffe-nap!
Det här låter kanske konstigt, men istället för att vänta tills du blir trött kan du fatiskt ta en kopp kaffe och direkt därefter en tupplur på cirka 15 minuter. Då kommer du märka att du vaknar lagom tills koffeinkicken kickat igång och du kommer känna dig pigg och redo att jobba.
En jämn nivå är viktigt
Sprid ut ditt kaffedrickande för att undvika toppar och djupa trötthetsdalar.
Var strategisk med ditt kaffedrickande
Har du en presentation eller ett extra viktigt möte där det gäller att vara på alerten? Försök planera in dina koppar så att koffeinintaget är på topp inför viktiga hållpunkter.
Sluta i god tid
Märker du att du har problem att somna på kvällarna kan det vara en god idé att fundera på när du tog din sista kopp kaffe. Halveringstiden för koffein är mellan 5-6 timmar, så då kan det vara läge att slopa den där sena eftermiddagskoppen.